Rotavírus elleni védőoltás

Rotavírus (ajánlott, önköltséges védőoltás)

A rotavírus-fertőzés hányást, híg, vizes hasmenést, lázat és hasfájást okozó betegség, amely főleg 1 éves kor alattiakra veszélyes. Ez a betegség csecsemőkorban súlyos, mivel ekkor akár kiszáradáshoz is vezethet, de három-öt éves koráig szinte bizonyosan érint valamennyi gyereket. Az anyatejes csecsemők fél éves korukig védettnek tekinthetők a maternális immunitásnak és az anyatejjel átjutó immunglobulinoknak köszönhetően.

A vírus felnőtteket is megfertőz, de komoly problémát inkább csak a károsodott immunrendszerű egyéneknél okozhat, vagy azoknál, akik nem képesek az elvesztett folyadékot pótolni.

A védőoltás szájon át adható három alkalommal egy hónapos időközök betartásával. Ideális időpont betöltött 2, 3 és 4 hónapos kor. Az oltási sorozatot azonban úgy kell elkezdeni, hogy a gyermek 6 hónapos koráig a harmadik adagot is meg kell kapnia. A védőoltás a térítéses vakcinák közé tartozik.

Az oltás beadásának ajánlott időpontjai: 2., 3., 4. hónapos korban, védőoltástól függően 2 vagy 3 oltásból áll.

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​