Pneumococcus baktérium elleni védőoltás

PCV13 (életkorhoz kötött kötelező védőoltás)

A pneumococcus nevű baktérium által okozott megbetegedések egy jelentős részének megelőzését szolgáló oltóanyag. Ennek a baktériumnak közel száz szerotípusa van. Az oltóanyag az ellen a 13 szerotípus ellen nyújt védelmet, melyek a legsúlyosabb megbetegedéseket okozzák. Ezek közé tartozik többek között az invazív pneumococcus fertőzés (véráram fertőzés), a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás. Ezeknek a megbetegedéseknek leginkább a 2 év alattiak és a 60 év felettiek vannak kitéve. Lezajlott vírusfertőzések után a bakteriális felülfertőzések, és/vagy szövődmények jelentős részéért ez a baktériumcsoport a felelős.

Az oltás beadásának időpontjai: 2., 4., és 12. hónap

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​