Meningococcus ACWY csoport okozta megbetegedés elleni védőoltás

MenACWY (ajánlott, önköltséges védőoltás)

A meningoccus baktérium okozta invazív megbetegedések - köztük a gennyes agyhártyagyulladás - döntő többségét (több, mint 95%-át) a kórokozó B és C szerotípusa okozza. Hazánkban évente ötven körüli eset fordul elő. Az esetek több, mint 10%-a a szakszerű orvosi ellátás ellenére is halálos kimenetelű, ezek és a maradandó egészségkárosodással járó esetek általában olyan gyors lefolyásúak, hogy a megfelelő antibiotikum adása sem nyújt biztos gyógyulást.

A meningococcus B és C csoportján kívül a W és Y csoportok okozta megbetegedések világszerte gyakoriak és az utóbbi években hazánkban is regisztráltak eseteket.  Ezek a típusok gyakran okoznak olyan tüneteket, melyek nem megszokottak a meningococus betegségek esetén, ezért még nehezebb a betegség időben történő felismerése. Vannak olyan európai országok, ahol a W és az Y csoport okozta fertőzések fordulnak elő legnagyobb számban. A kockázatnak leginkább a 2 év alattiak vannak kitéve a fejletlen immunrendszer miatt, ezen kívül a serdülők és fiatal felnőttek korosztálya, az életvitelből adódó kockázati tényezőkből adódóan. (fesztiválozás, kollégiumi élet, étel, ital megosztás, utazások, stb).

Az oltás beadásának ajánlott időpontja: 6. év

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​