Kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére

Kullancsencephalitis (ajánlott, önköltséges védőoltás)

A megbetegedést a Flavivírus családba tartozó kullancs encephalitis vírus okozza. Ezen víruscsaládon belül a Flavivírus nemzetségbe tartozó vírusok közül sok az állatról emberre terjedő fertőzés.

A WHO 1959-ben kelt meghatározása szerint azok a betegségek és fertőzések, melyek természetes úton adódnak át a gerinces állatok és az ember között zoonózisoknak nevezzük. Az egyik gerincesről a másikra a fertőzést valamilyen ízeltlábú (vektor) viszi át, ami a flavivírusok esetében döntően szúnyog vagy kullancs.  A védőoltás a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védelmet szolgálja. Magyarországon a betegség előfordulása az Északi-középhegység és a dunántúli dombos-erdős területeken a leggyakoribb. A kullancsok fertőzöttsége a szomszédos országokban magasabb, mint hazánkban. Évente Magyarországon 50-100 közötti megbetegedés fordul elő. A betegség maradandó egészségkárosodáshoz is vezethet.

A védőoltásáról a házi gyermekorvossal a gyermek 2-3 éves kora körül érdemes konzultálni.

Hazánkban két oltóanyag kapható gyógyszertári forgalomban. Az oltóanyagok hasonló összetételűek, a vivőanyagban van némi eltérés. A javasolt oltási menetrend: 0., 1., 12. hónap. A második oltás után pár nappal már védettnek tekinthető a páciens. A 4. oltást 3 év szünet után kell beadni. Ezután minden 5. évben kell 1-1 ampullát adni, amíg el nem érjük az 59. életévünket. Ezután 3 évente kell 1-1 emlékeztető oltást felvenni, mindaddig, ameddig aktív életet élünk. Minden ampulla azonos oltóanyagot tartalmaz, függetlenül attól, hogy emlékeztető vagy alapimmunizálásról van szó. Az oltási sort célszerű ugyanazzal az oltóanyaggal befejezni, amellyel az oltásokat megkezdték.

Az oltás beadásának ajánlott időpontja: 2-3. év

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​