Influenza elleni védőoltás

Influenza (ajánlott, önköltséges védőoltás)

Ez a védőoltás talán a legtöbbet vitatott védőoltás, aminek az elsődleges oka, hogy a lakosság az influenzát – tévesen – az enyhe lefolyású betegségek közé sorolja. Az influenza és az influenzaszerű megbetegedések egymástól nehezen megkülönböztethetőek és a lakosság általában minden felső légúti megbetegedést influenzának titulál.

Az influenza elleni védőoltás az influenza vírus elleni betegségtől véd meg, ami a súlyosabb megbetegedések egyike, sajnos általában sok szövődménnyel. A szövődmények a hörghurut, a melléküreg gyulladások, a tüdőgyulladás sokszor súlyosabbak, mint az alapbetegség. Hazánkban két influenza elleni oltóanyag van forgalomban, egy hazai gyártású három és egy importált négy komponensű vakcina. A hazai gyártmányú oltóanyag az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az aktuális idényre javasolt két influenza A és egy influenza B törzset tartalmaz. Az oltóanyag teljes vírus tartalmú, konzerválószert és hatásfokozót (adjuvánst) is tartalmaz.

A négykomponensű oltóanyag a vírusnak csak az immunválaszért felelős darabkáit tartalmazza, és nem tartalmaz se adjuvánst, se konzerválószert. Összetevőiben a WHO által javasolt törzsek szerepelnek, két influenza A és két influenza B törzs. A hazai gyártású oltóanyag csak hároméves kortól alkalmazható, a négykomponensű már 6 hónapos kortól. A négykomponensű oltóanyag esetében, amennyiben a gyermek 9 éves kora előtt kerül először oltásra, akkor négy hét időközzel az oltást meg kell ismételni. Az ismételt oltás csak az első alkalommal szükséges, a további években csak egy oltás szükséges. Az influenza elleni védőoltás a terhesség bármely szakaszában beadható, védve ezzel nem csak az anyát, de a születendő gyermeket is.

Az oltás beadásának ajánlott időpontja: 6. hónaptól évente ismételni

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​