Hepatitis A vírus elleni védőoltás

Hepatitis A (ajánlott, önköltséges védőoltás)

A Hepatitis A vírus (HAV) fertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött egyén székletével kerül a környezetbe, ahol hosszú ideig életképes marad. Szennyezett kéz, étel, ital, illetve szabad vizek által átterjedhet más személyekre is. Fejlett országokban a betegség ritkábban fordul elő. Hepatitis A járványveszély, vagy járványveszélyes területre látogató utazók számára javasolt. 

Az oltás beadásának ajánlott időpontja: 12 hónapos kortól

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​