Bárányhimlő elleni védőoltás

Bárányhimlő (életkorhoz kötött kötelező védőoltás)

A bárányhimlő (varicella) fertőző, cseppfertőzéssel terjedő, piros, viszkető, hólyagos kiütéseket és lázat okozó, vírusos megbetegedés. A betegség lappangási ideje aránylag hosszú, 14-21 nap. Rendkívül fertőző volta miatt szinte mindenki találkozik vele már gyermekként. A bárányhimlőn átesettek általában egy életre védetté válnak. Lehetséges azonban második fertőzés is, ha az első netán nagyon korán, vagy csak nagyon enyhe formában zajlott le. A gerincvelő mellső szarvából kilépő idegek idegvégződéseinél megbújó vírusok évekkel később is okozhatnak betegséget felnőttkori övsömör formájában. A bárányhimlő általában spontán és jól gyógyul, de szövődmények minden életkorban előfordulnak.

Az oltás beadásának időpontjai:​ 13., 16. hónap

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​