Születéskor esedékes oltások

Bacille Calmette-Guérin; tbc elleni védőoltás (életkorhoz kötött kötelező védőoltás)

A tbc-t ismerjük gümőkór vagy tüdőtuberkolózis néven is. Az újszülötteket a szülészeti intézményben oltják BCG oltóanyaggal, ami a súlyos csecsemőkori tuberkulózis ellen ad védelmet.

Az oltás beadásának időpontja: 3. nap

 

Hepatitis B elleni védőoltás (HBsAg pozitív vagy nem vizsgált anyák újszülöttjeinek)

Vírus okozta fertőző májgyulladás, amely sárgasággal, általános tünetekkel, gyengeséggel jár. Szexuális úton, vérrel és testnedvekkel terjed. Krónikus gyulladáshoz, májzsugorhoz, májrákhoz vezető fertőzés.

Az újszülöttkori HBV-fertőzés megelőzésére bevezetett program keretében hepatitis B elleni oltási sorozatban kizárólag azok a csecsemők részesülnek, akik esetében az édesanyánál a terhesgondozás alatti szűrés során HBsAg pozitivitás derült ki, azaz Hepatitis B vírushordozók, másrészt azok a csecsemők, ahol ez a szűrés elmaradt. 

Az oltás beadásának ajánlott időpontjai: szükség esetén 0-4. hét, 1., 6. hónap

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​