6 éves korban esedékes oltások

Diphteria, tetanus, pertussis, polio elleni védőoltás (életkorhoz kötött kötelező védőoltás)

A diftéria- tetanusz - szamárköhögés (DTPa), járványos gyermekbénulás (IPV) és a B típusú Haemophilus influenzae (Hib) fertőzés elleni alapimmunizálás első oltásának időpontja egy kombinált (öt komponensű DTPa+IPV+Hib) oltóanyag beadásával. Az alapimmunizálás 3 oltásból áll kettő, három és négy hónapos korban. A diftéria- tetanusz - szamárköhögés elleni védőoltást hazánkban 1954 óta alkalmazzák eredményesen. A diftériát, más néven torokgyíkot leküzdöttük, tetanusz – amelyből évente néhány eset fordul elő– idős korban fordul elő az emlékeztető oltások elmaradása miatt, a szamárköhögés eseteinek száma pedig országosan évente 20 alatt marad. Mindez a következetesen és pontosan végrehajtott védőoltásoknak köszönhető.

A különböző okok miatt elmaradt védőoltások következménye volt a kilencvenes évek közepén a Szovjetunió utódállamaiban kirobbant diftéria járvány, melyben több mint ötvenezren betegedtek meg, és közel ötezren meghaltak, valamint a 2019 őszén Ukrajnában kialakult járvány. Ennél a betegségnél a kórokozót ugyanis nem lehet kiirtani, de a védőoltás a kórokozó által termelt méreganyag ellen védi meg a szervezetet. A tetanusz esetében a kórokozó bármikor bekerülhet a szervezetünkbe a környezetünkből sérüléseken keresztül, és amennyiben a védettség nem megfelelő, kialakulhat a megbetegedés, amely sajnos még szakszerű ellátás esetén is kb. 50%- ban halálos kimenetelű. Azonban Európában 2020 óta nem ütötte fel fejét a járványos gyermekbénulás. A védőoltásra a kedvező állapot fenntartása miatt van szükség.

Az oltás beadásának időpontjai: 2., 3., 4., 18. hónap, majd 6 éves korban a Hib komponens nélkül.

 

MenACWY (ajánlott, önköltséges védőoltás)

A meningoccus baktérium okozta invazív megbetegedések - köztük a gennyes agyhártyagyulladás - döntő többségét (több, mint 95%-át) a kórokozó B és C szerotípusa okozza. Hazánkban évente ötven körüli eset fordul elő. Az esetek több, mint 10%-a a szakszerű orvosi ellátás ellenére is halálos kimenetelű, ezek és a maradandó egészségkárosodással járó esetek általában olyan gyors lefolyásúak, hogy a megfelelő antibiotikum adása sem nyújt biztos gyógyulást.

A meningococcus B és C csoportján kívül a W és Y csoportok okozta megbetegedések világszerte gyakoriak és az utóbbi években hazánkban is regisztráltak eseteket.  Ezek a típusok gyakran okoznak olyan tüneteket, melyek nem megszokottak a meningococus betegségek esetén, ezért még nehezebb a betegség időben történő felismerése. Vannak olyan európai országok, ahol a W és az Y csoport okozta fertőzések fordulnak elő legnagyobb számban. A kockázatnak leginkább a 2 év alattiak vannak kitéve a fejletlen immunrendszer miatt, ezen kívül a serdülők és fiatal felnőttek korosztálya, az életvitelből adódó kockázati tényezőkből adódóan. (fesztiválozás, kollégiumi élet, étel, ital megosztás, utazások, stb).

Az oltás beadásának ajánlott időpontja: 6. év

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!​

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​