4 hónapos korban esedékes oltások

Diphteria, tetanus, pertussis, polio és Heamophilus influenzea b típusa elleni védőoltás (életkorhoz kötött kötelező védőoltás)

A diftéria- tetanusz - szamárköhögés (DTPa), járványos gyermekbénulás (IPV) és a B típusú Haemophilus influenzae (Hib) fertőzés elleni alapimmunizálás első oltásának időpontja egy kombinált (öt komponensű DTPa+IPV+Hib) oltóanyag beadásával. Az alapimmunizálás 3 oltásból áll kettő, három és négy hónapos korban. A diftéria- tetanusz - szamárköhögés elleni védőoltást hazánkban 1954 óta alkalmazzák eredményesen. A diftériát, más néven torokgyíkot leküzdöttük, tetanusz – amelyből évente néhány eset fordul elő– idős korban fordul elő az emlékeztető oltások elmaradása miatt, a szamárköhögés eseteinek száma pedig országosan évente 20 alatt marad. Mindez a következetesen és pontosan végrehajtott védőoltásoknak köszönhető.

A különböző okok miatt elmaradt védőoltások következménye volt a kilencvenes évek közepén a Szovjetunió utódállamaiban kirobbant diftéria járvány, melyben több mint ötvenezren betegedtek meg, és közel ötezren meghaltak, valamint a 2019 őszén Ukrajnában kialakult járvány. Ennél a betegségnél a kórokozót ugyanis nem lehet kiirtani, de a védőoltás a kórokozó által termelt méreganyag ellen védi meg a szervezetet. A tetanusz esetében a kórokozó bármikor bekerülhet a szervezetünkbe a környezetünkből sérüléseken keresztül, és amennyiben a védettség nem megfelelő, kialakulhat a megbetegedés, amely sajnos még szakszerű ellátás esetén is kb. 50%- ban halálos kimenetelű. Azonban Európában 2020 óta nem ütötte fel fejét a járványos gyermekbénulás. A védőoltásra a kedvező állapot fenntartása miatt van szükség.

Az oltás beadásának időpontjai: 2., 3., 4., 18. hónap, majd 6 éves korban a Hib komponens nélkül.

 

Pneumococcus baktérium elleni védőoltás (életkorhoz kötött kötelező védőoltás)

A pneumococcus nevű baktérium által okozott megbetegedések egy jelentős részének megelőzését szolgáló oltóanyag. Ennek a baktériumnak közel száz szerotípusa van. Az oltóanyag az ellen a 13 szerotípus ellen nyújt védelmet, melyek a legsúlyosabb megbetegedéseket okozzák. Ezek közé tartozik többek között az invazív pneumococcus fertőzés (véráram fertőzés), a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás.

Ezeknek a megbetegedéseknek leginkább a 2 év alattiak és a 60 év felettiek vannak kitéve. Lezajlott vírusfertőzések után a bakteriális felülfertőzések, és/vagy szövődmények jelentős részéért ez a baktériumcsoport a felelős.

Az oltás beadásának időpontjai: 2., 4., és 12. hónap

 

Meningococcus B csoport okozta megbetegedés elleni védőoltás (ajánlott, önköltséges védőoltás)

A meningoccus baktérium okozta invazív megbetegedések - köztük a gennyes agyhártyagyulladás - döntő többségét (több, mint 95%-át) a kórokozó B és C szerotípusa okozza. Hazánkban évente ötven körüli eset fordul elő. Az esetek több, mint 10%-a a szakszerű orvosi ellátás ellenére is halálos kimenetelű, ezek és a maradandó egészségkárosodással járó esetek általában olyan gyors lefolyásúak, hogy a megfelelő antibiotikum adása sem nyújt biztos gyógyulást.

Jelenleg a MenB okoz leggyakrabban megbetegedéseket hazánkban. A fertőzésnek leginkább a 2 év alattiak vannak kitéve a fejletlen immunrendszer miatt, ezen kívül a serdülők és fiatal felnőttek korosztálya, az életvitelből adódó kockázati tényezőkből fakadóan (fesztiválozás, kollégiumi élet, étel, ital megosztás, stb).

Az oltás beadásának ajánlott időpontjai: 2., 4., 12. hónap

 

Rotavírus elleni védőoltás (ajánlott, önköltséges védőoltás)

A rotavírus-fertőzés hányást, híg, vizes hasmenést, lázat és hasfájást okozó betegség, amely főleg 1 éves kor alattiakra veszélyes. Ez a betegség csecsemőkorban súlyos, mivel ekkor akár kiszáradáshoz is vezethet, de három-öt éves koráig szinte bizonyosan érint valamennyi gyereket. Az anyatejes csecsemők fél éves korukig védettnek tekinthetők a maternális immunitásnak és az anyatejjel átjutó immunglobulinoknak köszönhetően.

A vírus felnőtteket is megfertőz, de komoly problémát inkább csak a károsodott immunrendszerű egyéneknél okozhat, vagy azoknál, akik nem képesek az elvesztett folyadékot pótolni.

A védőoltás szájon át adható három alkalommal egy hónapos időközök betartásával. Ideális időpont betöltött 2, 3 és 4 hónapos kor. Az oltási sorozatot azonban úgy kell elkezdeni, hogy a gyermek 6 hónapos koráig a harmadik adagot is meg kell kapnia. A védőoltás a térítéses vakcinák közé tartozik.

Az oltás beadásának ajánlott időpontjai: 2., 3., 4. hónapos korban, védőoltástól függően 2 vagy 3 oltásból áll.

 

A jelen weboldalon szereplő tájékoztatás célja az általános tájékoztatás. Amennyiben tanácsra, további információkra van szüksége az oltásokkal kapcsolatosan, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberéhez!​

A védőoltások általában több részoltásból állnak, un. alapoltásokból és ismétlő oltásokból. A részoltások között meghatározott időnek kell eltelnie, hogy megfelelő immunválasz alakuljon ki: ezért javasolt időpontok vannak megadva az oltás beadására. Ezektől bizonyos esetekben az orvos javaslata szerint el lehet térni, hiszen például lázas betegség esetén nem javasolt az oltás. Amennyiben nem kerül beadásra a javasolt időpontban az oltás, konzultáljon gyermekorvosával a megfelelő oltási rend felállításához.​